, УикипедияПравителството на Черна гора реши днес да удължи преброяването на

...
, УикипедияПравителството на Черна гора реши днес да удължи преброяването на
Коментари Харесай

Черна гора реши днес да удължи преброяването на населението

, Уикипедия
Правителството на Черна гора реши през днешния ден да удължи преброяването на популацията и жилищния фонд с 10 дни, тъй че то да продължи до 28 декември, оповестява " Фонет ".

Гордан Стойович, народен представител от придвижването " Европа в този момент " и член на парламентарната комисия за наблюдаване на осъществяването на преброяването, разгласи, че до четвъртък са преброени 490 114 жители. Oкончателният брой може да бъде към половин милион.

Изпълнителният шеф на Центъра за либерален преход Драган Копривица сподели, че това са тревожни данни, които демонстрират, че броят на жителите понижава.

Според него, това демонстрира, че управляващите в Черна гора нямат проекти за същинска демографска политика, предава news.bg. 

Припомняме, че при започване на декемви Подгорица обяви 15-дневно броене на популацията. 

То беше оповестено за 1 ноември, но новият кабинет Милойко Спаич го отсрочи за 30 ноември и на 3 декември, след закани на опозицията, че ще го бойкотира, защото комисиите по преброяването не включват негови членове.

Правителството и представители на опозицията и Съвета на по-малките народности в Черна гора подписаха споразумение за преброяването, което планува разширени комисии за броене, контрол на събраните данни, планиране на програмен продукт за инспекция и възбрана на партиите да организират акции, свързани с преброяването.

Въпросите относно етническата принадлежност и езика трансфораха преброяването в политически въпрос, макар че Евростат предложи те да бъдат изключени.

Основният въпрос е кой съставлява болшинството от населението на Черна гора и кой език се приказва от максимален брой поданици.

Според преброяването от 2011 година, извършено пет години преди подновяването на независимостта на Черна гора, 45% от популацията се дефинира като черногорци и 29% като сърби. Що се отнася до езика, 43% споделят, че приказват сръбски, а 37% споделят, че приказват черногорски.

Поради това акцията по преброяването през предишния октомври изглеждаше като предизборна акция, като просръбските политически партии и Сръбската православна черква притискаха жителите да се разпознават като сърби.

Според преброяването от 2011 година, 18% от мюсюлманите, които се разпознават като бошняци, мюсюлмани, албанци или черногорци, 5,5% от популацията споделят, че приказват босненски, а 5,5% споделят, че приказват албански. Това броене сподели също, че 0,97% от популацията е хърватско и че 0,45% от популацията приказва хърватски.

Тазгодишното преброяване може да покаже доста по-голямо население, основно заради огромния брой руснаци, украинци и турци, които са се преместили в Черна гора.

Според преброяването от 2011 година популацията на Черна гора е 620 000 души. Смята се, че над 100 000 чужденци са се преместили в страната през последните няколко години, което съставлява съвсем 15% от популацията.

Броят на руснаците и украинците се усили след началото на войната в Украйна. Турците започнаха да се населват през 2016 година след несполучлив прелом в Турция. По неофициални данни в Черна гора са регистрирани към 17 000 турци.

Резултатите от преброяването ще станат известни н ай-рано шест месеца след приключването му.

Това  е второто броене на популацията,  откакто Черна гора разгласи своята самостоятелност през 2006 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР